研工办

学术讲座

2016年07月18日 08:53  点击:[]

中南大学软件学院学术讲座

讲座主题:Scale NFV with Reconfigurable Hardware in the Cloud

主讲人:   谭琨博士(微软研究院研究经理)

讲座时间:2016年7月19日15:00

讲座地点:铁道学院国际报告厅(世纪楼C201)

讲座简介:

Highly flexible and high performance network functions (NFs) are critical components for multi-tenancy datacenters. However, software packet processing on a commodity server has limited capacity and induces high latency. In this talk, we propose to accelerate network functions with reconfigurable hardware, i.e., FPGA, which is now a mature technology and inexpensive for datacenter deployment. However, FPGA is predominately programmed using low-level hardware description languages (HDL), which is hard to program and difficult to debug. More importantly, HDLs are almost not accessible for most software programmers. We will introduce ClickNP, a FPGA-accelerated platform for highly flexible and high-performance network functions with commodity servers. ClickNP is highly flexible as it is completely programmable using high-level C-like languages, and exposes a familiar modular programming abstraction that resembles Click Modular Router. ClickNP is also high-performance. Compared to existing software network functions, with FPGA, ClickNP improves throughput by 10x, while reducing latency by 10x.

主讲人简介:

谭琨博士为微软亚洲研究院研究经理、高级研究员,2002清华大学硕博连读毕业。谭琨博士对于计算机网络的各个研究方向有着广泛的兴趣。其主要的研究目标是创新网络协议和架构,从而提高计算机网络的性能,鲁棒性和安全性。谭琨博士过去的研究经历涉及计算机网络的各层技术,包括多媒体信息通信,互联网传输层拥塞控制(TCP),数据中心网络拓扑/路由,网络功能虚拟化,无线路由,以及无线底层技术(如媒体访问层和物理层)。谭琨博士2009年荣获NSDI会议最佳论文和最佳演示奖,2010年Sigcomm最佳演示奖,以及2009年Mobicom最佳演示提名奖;长期担当国际顶级会议,如ACM SIGCOMM, Mobicom,NSDI等,技术程序委员会成员,现为IEEE Transaction of Mobile Computing副主编